Loading...

Aktuális tanácsok

Nagy repcebolha

2015/08/26

Az olajrepce egyik jelentős őszi kártevője a nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala). Kifejlett egyede fényes, kékesfekete vagy zöldeskék színű, feje elülső része és a lábai vöröses-pirosak. A lárva három pár lábú, fehér színű, a feje fekete, a teste finom szőrzettel borított.

Kifejlett imágó károsított levélen (http://www.agroinform.com)

Az imágók, vagyis a kifejlett egyedek a repcét már szikleveles kortól károsítják, a fiatal leveleket lyuggatják. Petéit a károsítás kezdete után a repcéhez közel a talajra rakja, ahonnan a kikelt lárvák a növény levélnyeleibe jutnak, és a repce zölt részeit furkálják. A peterakás enyhe tél idején akár tavaszig is elhúzódhat. A lárva által károsított repce gyengén fejlődik, rosszul telel, nagy a kifagyás esélye.

A nagy repcebolha lárvája (http://m.agro.basf.cz)

A nagy repcebolha éjjel táplálkozik, ezért az imágó megfigyeléséhez zseblámpa segítségére van szükségünk. A károsító jelenlétét talajba süllyesztett sárga rovarfogó tálkák segítségével is megállapíthatjuk.
A rövarölőszeres vetőmagcsávázás kellő védelmet nyújt a nagy repcebolha kártétele ellen. Azonban ha a károsítás ideje hosszúra nyúlik, a növény növekedésével felhigul, lebomlik a csávázószer hatóanyaga, akkor kiegészítő állománykezelésre is szükség lehet.


Scroll to Top